Cinta SMS (Ep. 3)

3 bulan telah berlalu.

Alia: Assalamualaikum!

Ahmad: Waalaikumussalam warahmatullah! Hai, lewat balik.

Alia: Lia stay after kelas tadi sebab nak tanya sheikh beberapa soalan. Ramai giler yang nak tanya, tu la pasal lambat tu.

Ahmad: Fuiyoo, excited benor korang belajar ek.

Alia: Mana tak excitednya, kelas tu pasal kahwin. Alhamdulillah, sheikh tadi ada buat sesi soal jawab untuk pompuan saja. Time kelas tu asyik lelaki je yang tanya.

Ahmad: Banyak Lia belajar?

Alia: Alhamdulillah. Lia rasa rugi sebab tak belajar awal-awal. Betapa indahnya perkahwinan ni kalau dibuat dengan cara yang betul. Kalau ikut sunnah betul-betul. Kalau Lia tahu awal-awal, takkan terlintas la nak ada boyfriend.

Ahmad: So kiranya dah ready nak kahwin la ni?

Alia: Well, semalam dah berbincang ngan Ummi and Abi. Diorang kata asalkan pelajaran tidak terjejas, no problem!

Ahmad: Ha, comey benor la tu.

Alia: OK la bang, Lia nak gi mandi. Letih jugak kelas-kelas camni.

Ahmad: Mana tak letihnya, pagi sampai petang. Sabtu dan Ahad pulak tu. Ummi dah sediakan makanan, dah siap mandi tu gi makan ek.

Alia: Okeh!

Henset Ahmad berbunyi. Kawannya menghantar SMS. Dalam mesej tertulis…

Ali: Alia dah ready?

Ahmad: Dah. Your move.

66 thoughts on “Cinta SMS (Ep. 3)”

  1. Bestnye yg episode 3 nie. LIKE doe! macam ketika cinta bertasbih plak. Weh jgn end mcm ni je, sambung lagi, ak mgharap kot~

  2. salam… betul ke dlm Islam tk de istilah cinta sebelum kawin..ummm setakat mana ia tidak di benarkan dalam Islam..i really want to know.:)

  3. hampir 3 tahun aku tak couple. and do you what the reason is? kerana aku lakukan semua ini hanya kerana aku takut pada larangan ALLAH iaitu larangan terhadap cinta yang bukan halal bagiku. Give thanks to ALLAH sebab banyak tunjuk jalan dan kekuatan. dan aku harap dgn pengorbanan ini ALLAH akn kurniakan aku jodoh yg baik inshaALLAH.

  4. well mencari lelaki yang benar lelaki skrg ni.. sukar sgt..aku cari lelaki yang benar2 boleh memimpin.. tk perlu yang sempurna, cukup sekadar dia boleh membawa aku ke jalan Allah…aku juga percaya pada cinta yang halal.. bila kau menolak utk bercinta mereka kata aku takut komitmen…so “jual ikan” huhuhu bla bla bla….

  5. bro aiman pon cm watak Ahmad ni ke? anyway, good story.. can't wait for the next episode.. tlg smbung!! 🙂

  6. bosan gile cite kau yg serious x masuk akal… mmg la nampak baek and everythng, tp brape percent berlaku mcm 2 skang ni???? jgn tipu diri sendiri la…. ini semua karakter khayalan… x nak couple?? boyfriend girlfriend?? brape ramai yg bersedia nak kahwin??? sape yg nak kahwin dgn psangan yg belum ade kerje at least??? mkan sendiri pun still mintak mak bapak, nak tanggung anak org???
    ps: ak bukan follow blog kau, cume ad member post link… and ak dah terbace so ak komen,

  7. aduhai..bestnya ada abang camni.sentiasa ingat mengingati apa yang baik buruk..memang untunglah ada camni.ada 10 orang abang camni pun tak kisah:)

    tak sabar nak tunggu sambungan nie haaa^^

    😉

  8. peremepuan yang baik untuk lelaki yang baik *or the other way round, i can't remember :D*

    dunno why, but u somehow changed my perspective about getting married early *as in, nikah masa masih belajar*. i used to say, “Nooo, naah!” on this matter. but now…. u got me thinking of the benefits there are in getting married early 🙂

Comments are closed.